Døgnrytme hvorfor er den så vigtig?

Døgnrytme er den indre biologiske urcyklus, som styrer kroppens naturlige rytme af vågenhed og søvn. Det er en tilbagevendende cyklus, der gentages cirka hver 24. time og styres af en gruppe celler i hjernen kaldet suprakiasmatisk kerne (SCN).
Døgnrytmen kan påvirkes af forskellige faktorer som lys, motion, temperatur og kost. En sund døgnrytme er vigtig for kroppens funktioner og kan hjælpe med at undgå negative konsekvenser som træthed, søvnforstyrrelser, dårligt humør og sundhedsproblemer.
Usund døgnrytme kan medføre

Søvnproblemer

Vægtøgning

Forhøjet blodtryk

Hormonel ubalance

Depression og angst

nedsat immunforsvar

hormonerne som
regulerer døgnrytmen

Cortisol, melatonin og serotonin er tre hormoner, der spiller vigtige roller i vores døgnrytme og generelle sundhed.
 
Cortisol er et hormon, der produceres af binyrerne og hjælper med at regulere vores stressrespons, blodsukkerniveau, stofskifte og immunforsvar. Cortisol er normalt højt om morgenen og falder gradvist i løbet af dagen. Stressfulde situationer kan øge produktionen af cortisol, hvilket kan påvirke vores døgnrytme og føre til søvnproblemer.
 
Melatonin er et hormon, der produceres af pinealkirtlen i hjernen og spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores døgnrytme. Melatoninproduktionen stiger normalt om aftenen og når sit højdepunkt om natten, hvilket hjælper med at fremme søvn.
 
Serotonin er et hormon og en neurotransmitter, der spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores humør, appetit og søvn. Serotonin produceres normalt om dagen og er involveret i reguleringen af vores døgnrytme. Lavt niveau af serotonin kan føre til humørproblemer, søvnproblemer og spiseforstyrrelser.
 
Cortisol, melatonin og serotonin arbejder i tandem for at regulere vores døgnrytme og sikre en god søvnkvalitet og generel sundhed. Cortisol hjælper med at opretholde vågenhed og opmærksomhed om dagen, mens melatonin fremmer søvn om natten. Serotonin er også vigtig for at opretholde en sund døgnrytme og sikre et godt humør og en god appetit.
 
Det er vigtigt at opretholde en sund døgnrytme ved at regulere vores eksponering for lys og undgå stressende situationer om aftenen. Dette kan hjælpe med at opretholde en god balance mellem cortisol, melatonin og serotonin og sikre en god søvnkvalitet og generel sundhed.

Lindring af symptomer hos vinterdepressive

Mindre uro hos demente

Øget trivsel & velvære

Mindre sygefravær

"

indretningskonsulent

Mette Dusine Tarnø

Uanset om du lider af vinterdepression eller ej, så vil du med sikkerhed mærke en positiv effekt af at installere et Ewindow. designet er meget naturtro og simulerer dagslysets skiften gennem dagen. Hvis du er blevet nysgerrig og ønsker at høre nærmere om, hvad Ewindow kan gøre for dig, så ring på telefon 46 15 00 88

Andre Miljøer

BOLIGEN

SKOLER OG DAGINSTITUTIONER

KONTORMILJØER

UNDERGROUND

PLEJEBOLIGER

HOTELLER

SUNDHEDSINSTITUTIONER

DETAIL

TEGNESTUE
Niels Juelsvej 7
2680 Solrød Strand

LAGER
Gjeddesdalsvej 76R
2670 Greve

Telefon: 46 15 00 88
CVR: 42 76 80 49

info@lightmood.dk
www.lightmood.dk